10. Maps – We Can Create
I slutet av året fick jag genom Musikbyråns årslista upp ögonen för detta indierock/electronica band. Musiken känns drömsk, utan att för den skull tappa tempo, vilket i hård konkurrens ledde till att Maps debutalbum kom med på denna lista.
Utmärkande låt: So Low, So High
9. M.I.A. – Kala
M.I.A gör cool musik. Det bevisade hon redan med sitt första album Arular, men uppföljaren är coolare. Det är hiphop som möter electronica, och det är massor av trummor. Hon gör unik musik genom att hitta inspiration från världens alla hörn.
Utmärkande låt: Paper Planes
8. Editors – An end has a start
Ett sound som låter ungefär som ett något rockigare Interpol ger Editors andra album åttonde platsen. Det är indierock med strävan efter det storslagna, och det är utan tvekan riktigt bra.
Utmärkande låt: Smokers Outside the Hospital Doors
7. Klaxons - Myths Of The Near Future
Klaxons debutalbum är riktigt bra. Det är ett typexempel på den ganska flyktigt definierade genre som kallas New Rave, en slags blandning av rock, punk och dansmusik. Det är medryckande musik med litterära texter, vilket fungerar väldigt bra för dessa britter.
Utmärkande låt: Atlantis to Interzone
6. Kings of Leon – Because of the Times
Rock med bluesinslag har fungerat väldigt bra för Kings of Leon tidigare, och det funkar fortfarande väldigt bra. Musiken på deras tredje album känns mognare och det är ett mer utarbetat sound än exempelvis Aha Shake Heartbreak, som i gengäld gör det oslipade till något positivt. Det tog ett par genomlyssningar innan jag insåg skillnaden, och insåg att det är en grymt bra skiva.
Utmärkande låt: McFearless
5. Jens Lekman – Night Falls Over Kortedala
För andra och sista gången på listan så får jag tacka Musikbyrån för att de öppnade mina ögon. Night Falls Over Kortedala är storslagen och samtidigt mysig singer-songwriter/pop på temat de stora känslorna i det lilla. Njutningen är fullständig.
Utmärkande låt: Sipping on Sweet Nectar
4. Kent – Tillbaka till samtiden
Eskilstuna-killarna lyckas igen. Det är de obskyra men känslofyllda texterna i en, vid det här laget, välbekant tappning. Trots detta kä.ns det inte som upprepning. De har behållt det som definierar deras musik, men musiken har en lätt electro-prägel som ger skivan en slags storstadskänsla. Texterna förstärker den här känslan av att vara en obetydlig människa i en anonym stad. Definitivt en av deras bästa skivor!
Utmärkande låt: Columbus
3. Interpol – Our Love to Admire
Paul Banks har en sådan röst man bara kan drömma om; distinkt och alldeles lagom raspig, och en skillnad mot tidigare album är just att musiken vilar mer på hans röst. Interpol låter fortfarande som Interpol. Fast ännu bättre. Det var njutning från första spåret, och det går bara inte att tröttna!
Utmärkande låt: Pioneer to the Falls
2. Bloc Party – A Weekend in the City
Texterna återspeglar händelser som kunnat utspela sig vilken helg som helst, i vilken storstad som helst. Det är kritik mot främlingsfientlighet och media. Det är kärlek, sex och alkohol med den pulserande staden som bakgrund. A Weekend in the City är ett av årets bästa album. Det är meningsfyllda texter mot dansvänlig musik. Det är en skiva om nattlivet, för nattlivet.
Utmärkande låt: SXRT
1. Arcade Fire – Neon Bible
Och deras andra mästerverk. Kanadensiska Arcade Fire gör majestätisk orkestral rockmusik för massorna, och det är genialiskt. Grundarna och äkta makarna Win Butler och Régine Chassagne delar rikligt med sig av sina ljuva stämmor och hela bandet visar sin musikalitet. Önskar du att det var mer orglar och dragspel i rockmusiken så är det här bandet för dig. Bästa skivan 2007, Neon Bible.
Utmärkande låt: No Cars Go
PS. En annan lista över bästa albumen 2007 finns på bloggen tillhörande en av mina kära vänner.
2 januari 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Några skivor hade vi gemensammt iallafall. Många överraskningar som jag verkligen inte trodde att du skulle ha med, vilket var mycket positivt.
Skicka en kommentar