3 mars 2009

Den vackraste syn jag sett, en spegelbild så blank


Av någon anledning så har de ökade kraven på studierna i innevarande läsperiod bidragit till att jag mer ägnat mig åt att följa nyhetsrapportering och läsa krönikor. Och nej, det är inte enbart hockeyrelaterat.

Bland annat är det väldigt intressant att följa Pirate Bay-rättegången. Det är intressant att de åtalade har fått ett sådant utbrett folkligt stöd. Eller ja, det är väl inte så konstigt. Det är ett fall där the Man vill spänna musklerna, och han gör det utan att ha frågat guden av all vett och sans om råd innan. Alla förstår ju att det är orimligt att de kräver 222,50:- per film (utom Harry Potter, som tydligen är värd ännu mer). De anser alltså att de ska ha mer pengar för dessa kopierade filmer än vad de säljs för i affären.

Tråkigt bara att de potentiella martyrerna själva inte är några perfekta medborgare. Svartholm Warg har innestående skulder hos Kronofogden på 8475:- och sägs "hylla det fria ordet", bland annat genom att stå som ägare till domänen pedofil.se och före detta renahjul.se som sålde GBL, vilket kan omvandlas till GHB. Neij har skulder på strax över 200 000:- och är även kopplad till och åtalad för stöld av datorer. Sunde har nolltaxerat de senaste åren och säger sig leva på sparade pengar och har skulder strax under hundratusen kronor. Carl Lundström, mångmiljonär och finansiär, har enligt Expo varit medlem i Bevara Sverige Svenskt, gett ekonomiskt stöd till Nationaldemokraterna och även beställt nazistiskt material av vit-maktbolag.

Som medlem av Piratpartiet så är fortfarande åsiktsfriheten, tryckfriheten och det fria spridandet av information det viktigaste, och min åsikt om rättegången är klar. Dock kan det vara värt att veta mer om personerna inblandade.

Det blev en lång utläggning om Pirate Bay nu, egentligen hade jag bara tänkt nämna krönikan Mät din snorre av Maciej Zaremba. Mycket läsvärd, rekommenderas varmt!

1 kommentar:

Emil Oskar sa...

Intressant krönika!