23 januari 2008

Framtidens kyrka #1, Egendom

När vi pratar om dagens kyrka menar vi allt som oftast den plats där en församling möts för gudstjänst. Det är den naturliga samlingsplatsen för församlingsmedlemmar och ledare. Där finns ungdomssamlingar och förmiddagsmöten, morgon- och lunchböner, cellgruppsträffar och ledarsamlingar, det finns kontor, konferensrum och café. Det är trevligt, vardagligt och nästan mysigt. Men är det nödvändigt?

I samma takt som kristna byggde kyrkor så växte muren mellan det världsliga och det andliga. För utomstående måste det kännas väldigt onaturligt att komma till en kyrka, där det bara finns kristna, som till råga på allt är på sitt bästa och heligaste beteende. En hel församling kommer aldrig kunna anpassas för att en ny person ska kunna känna sig lugn och tillfreds. Istället är risken att man skrämmer iväg människor med en sann längtan.

Ett gott steg på vägen är cellgrupper / husgrupper / saltgrupper / bönegrupper. Vad man än kallar det brukar principen vara densamma. En liten grupp människor samlas för att i en av deltagarnas hem samtala, be, lovsjunga och fika (såklart). För en person utifrån blir det förmodligen mindre överväldigande med bara ett fåtal personer som kan anpassa sig något, det blir lättare att ställa frågor och man får lättare en social gemenskap.

Hittills har jag beskrivit dagens kyrka, men jag tror att vi har några steg kvar att ta. Morgondagens kyrka ska inte ha någon fysisk kyrka. Murarna mot omvärlden måste rivas, och de kommer finnas kvar så länge vi har en speciell plats för det andliga. Vidare så ska inte kyrkan vara bunden av det ekonomiska, som fastighetsskatter, lån och elräkningar. Kyrkan ska inte kunna ägas av någon annan än den som tillbeds av kyrkan, och därför kan inte kyrkan äga någonting. Och gällande det viktigaste på hela gudstjänsten – kyrkkaffet; varför inte gå ner till Barista och ta en kopp rättvisemärkt kyrkespresso?

Den apostoliska trosbekännelsen säger ”Vi tror ock på den helige Ande, en helig, allmännelig kyrka, de heligas samfund, syndernas förlåtelse, de dödas uppståndelse och ett evigt liv”. Varför ska vi bygga kyrkor när vi redan har en överallt, hela tiden och förevigt?

Inga kommentarer: